Et forbrukslån er et lån uten krav om sikkerhet og gir økt økonomisk frihet til deg som lånekunde. Du bestemmer selv hva du skal bruke pengene til og hvordan du bruker dem. Dersom du har planer om å skulle pusse opp hjemme eller fritidsboligen din, vil et forbrukslån kunne tilby fleksibiliteten til dette opptil en lånesum på 600 000 kroner. I denne artikkelen har vi samlet informasjon om forbrukslån og hvordan du finner det lånet som er billigst mulig.
Lån til oppussing
Et forbrukslån er et lån til oppussing som ikke krever at du stiller sikkerhet i egne eiendeler. Det betyr at du ikke behøver å eie egen bolig og pantsette denne for å kunne ta opp et forbrukslån. En annen fordel med et forbrukslån er at du selv disponerer pengene du låner. Du kan benytte pengene til akkurat det du vil, om det er ferie eller refinansiering av andre lån. Oppussing er bare ett av mange bruksområdene et forbrukslån passer godt til.
Ettersom banken ikke krever noen form for sikkerhet for lånet, er rentene vesentlig høyere på et forbrukslån enn andre lån der sikkerhet kreves. Den effektive renten for et forbrukslån starter gjerne rundt 5%, men kan være helt opptil 25%. Banken setter renten for lånet etter en helhetlig og individuell vurdering av deg og din økonomi.
Et annet viktig aspekt å tenke på når du skal søke om et forbrukslån til oppussinger hvor lang tid du har tenkt til å bruke på å betale det tilbake. Med andre lån har du lang nedbetalingstid, men med et forbrukslån har du opptil fem års nedbetalingstid. Valgt nedbetalingstid vil også kunne påvirke både den totale kostnaden til lånet, men også rentene du får på lånet. Det er derfor viktig at du gjør deg opp en mening om hvor raskt du kan betale ned lånet igjen.
Krav til deg som skal søke lån til oppussing
Du må tilfredsstille noen generelle krav knyttet til lånesøknaden din for å kunne søke om lån: Du må være 18 år eller eldre. Her er det viktig å merke seg at mange banker krever at du er eldre, gjerne mellom 20-25 år før du kan søke om forbrukslån.
Du må ha en ryddig og god økonomi, noe som tilsier at du ikke kan være registrert med betalingsanmerkninger. Videre er det et krav om at du er norsk statsborger eller fast bosatt i Norge med fast inntekt. Hvor høy årsinntekt du må ha varierer, men ligger mellom 100 000 kroner – 250 000 kroner.
Hvordan behandler banken søknaden din om lån til oppussing?
Når banken mottar søknaden din vil den gjennomføre en kredittvurdering. Banken vil motta informasjon fra offentlig skattemyndighet og gjeldsregister. Disse opplysningene bruker banken til å regne ut din kredittverdighet.
Er denne høy, vil dette tale positivt både på den totale kostnaden til lånet og renten banken kan tilby deg. Har du derimot en lav kredittverdighet anser banken det som en høyere risiko å låne deg penger. Da vil banken mest sannsynlig tilby deg en høyere rente på lånet, som gjør at lånets totale kostnad blir dyrere.
Du kan påvirke kredittverdigheten din slik at denne blir så god som mulig. Noen ting du kan gjøre for å påvirke den er:
- Søk lån med en medlåntaker: Dersom du kan stille to inntekter som sikkerhet og ikke bare din egen, vil dette kunne påvirke kredittverdigheten din positivt.
- Rydd opp i egen økonomi: Dersom du kan kvitte deg med betalingsanmerkning og/eller inkassosaker, vil dette påvirke kredittverdigheten din positivt.
- Betal annen gjeld: Har du mye annen gjeld fra før, vil dette påvirke betjeningsevnen din. Har du høy betjeningsevne vil kredittverdigheten din øke.
Bruk en lånemegler og sammenlign tilbud
Når du har bestemt deg for å søke om lån til oppussing kan det være penger å spare på å sammenligne lånetilbud. Om du har fått en oversikt på hva du har behov for å låne kan du sende en lånesøknad til en lånemegler.
Tips: Se også vår forside om lån på dagen.
Da vil lånemegleren ta søknaden din og sende denne til mange andre banker samtidig. Det som da vil skje er at bankene som mottar søknaden din vil konkurrere seg imellom om å få deg som kunde. Måten de konkurrerer på er å forsøke å gi deg det beste lånetilbudet. Det beste lånetilbudet er, etter all sannsynlighet, også det tilbudet med lavest rente og med billigst totalpris.