Vanlige gebyrer & kostnader ved usikrede lån

Det bør ikke komme som noe sjokk på noen at man er nødt til å betale gebyrer (og renter) når man låner penger i banken. Dette gjelder nær sagt alle typer lån, enten det er et boliglån, et billån, et forbrukslån eller et studielån. Kostnadene er for øvrig svært varierte avhengig av typen lån, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste gebyrene og kostnadene et forbrukslån bringer med seg.

Etableringsgebyr for å ta opp lånet

Den første kostnaden ved lånet belastes allerede ved opptak, og legges som regel til ønsket lånesum. De fleste banker tar et etableringsgebyr for å «starte opp lånet», gjerne på mellom 500 til 1000 kroner for de vanligste lånene. Låner du 40 000 kroner, blir total lånesum da 40 500 kroner hvis gebyret er på 500 kroner.

Enkelte banker har droppet dette gebyret, men til gjengjeld så skrur de da opp rentenivået noe. Hvis man har planer om å låne penger som skal betales ned innen kort tid så er det allikevel et godt alternativ å velge et gebyrfritt forbrukslån.

Termingebyr som belastes hver måned

Det andre gebyret som er vanlig for forbrukslån, er et månedlig termingebyr skal vi tro denne Forbrukslån nettsiden. Det heter termingebyr fordi det belastes ved hver innbetaling, som nær sagt er månedlig for alle forbrukslån i Norge. Man belastes naturligvis ikke dette gebyret ved «frivillige» innbetalinger utenfor nedbetalingsplanen.

Termingebyret er vanligvis mellom 30 til 80 kroner. Det høres kanskje ikke mye ut, men over en lengre nedbetalingsperiode vil det utgjøre forskjeller. Skal man betale ned lånet over tre år, og gebyret er på 60 kroner, så vil det koste deg godt over 2000 kroner bare i termingebyr. Det er altså ikke noe å kimse av!

Effektiv og nominell rente

Rentekostnadene kommer man heller ikke foruten, og det er disse kostnadene som utgjør den største utgiftsposten på et forbrukslån. Den nominelle renten er den renten banken krever for å tilby deg lånet. Dette er altså bankens inntjening på lånet, og den begynner vanligvis på 7-8 prosent for et typisk forbrukslån.

Den effektive renten er allikevel det tallet du bør forholde deg til. Denne prosenten er nemlig den nominelle renten, plusset på med gebyrene som nevnt ovenfor. Regner man på den effektive renten vil man derfor alltid få det reelle beløpet man blir nødt til å betale på lånet. Egentlig er det aldri noen vits i å regne på den nominelle renten, ettersom man aldri vil se det reelle tallet basert på denne prosenten.

Konklusjon

Et forbrukslån bringer med seg en del ekstra kostnader i form av renter og gebyrer – det er det ingen tvil om. Men kostnadene behøver ikke være større enn noen hundrelapper i måneden, alt etter hvor stort lån man tar opp og hvor lang nedbetalingstid man velger. Huskeregelen er at jo kortere nedbetalingstid, jo rimeligere vil lånet bli. Se også her for de gunstigste lånene: https://www.forbrukslån.no/beste-lån/

Samtidig er det enkelte banker som tilbyr gebyrfrie lån. Da er gjerne renten satt noe høyere, men for deg som skal betale tilbake pengene innen kort tid så vil det uansett være verdt å velge et slikt lån.

Mer info:

http://www.dinside.no/okonomi/store-forskjeller-i-termingebyr-pa-lan/61252146